PORTÁL NAVIGÁCIÓ


PORTÁL AL-NAVIGÁCIÓ


MORZSÁK

 

Prof. Erdei Mihály

[Hozzászólások száma] 1 [Összpontszám] 0 [Sikeresség] 0

hozzászóló

Ismét esett 4 cm hó Budapesten és környékén.
Televízió, rádió harsogja: ne induljon el akinek nem feltétlenül szükséges.
Nem a pár cm hóval van a baj !
Mégcsak nem is a hóeltakarítással, hiszen ezzel a kis mennyiségü hóval mit csináljon !?

Sokkal inkább azokkal az autósokkal van a baj, akik téli közlekedésre alkalmatlan autóval, gumival vágnak neki az útnak, és mások életének.
Hiányzik a határozott intézkedés, a KRESZ által is megköveteltek betartatása.
Első nyugati szomszédunknál bőven tanulhatnánk ebben a témában.
Határozott intézkedéssel( rendőri és kommunikációs) sok balesetet lehetne megelőzni. Pl. aki ilyen időben nyári gumival az utakra merészkedik, vonják be a rendszámát, forgalmi engedélyét, ugyanis alkalmatlan a gk. a közlekedésre.
Vagy: a biztosító ne fizessen a nyári gumival balesetet okozónak.
Szándékos bűncselekményt követ el aki így veszélyezteti sok-sok embertársa életét, anyagi javait, nem említve a kényszerű időkiesést egy-egy araszoló autó, vagy baleset okozta dugó miatt.
[Válasz] [Idézet]

 

[Válasz]
Hozzászóló Hozzászólás

 

Moderátor2

[Hozzászólások száma] 440 [Összpontszám] 116 [Sikeresség] 26

moderátor

Bene Magdolna (2012.06.30 15:54:39) hozzászólását a(z) "Forgalomszabályozás, KRESZ" című témából a Fórumszabályzat alapján töröltem.

A törlés indoklása a 2014.08.10 11:56:27 időpontban tett moderátori indoklásban található.
[Válasz] [Idézet]
 

 

Id. Berecz Norbert

[Hozzászólások száma] 3002 [Összpontszám] 945 [Sikeresség] 31

hozzászóló

Az a helyzet, hogy a Kreszben még nem szerepel az a paragrafus, hogy minden balesetnél, amelyet autó által okoztak, csakis a gépjármű vezetője lehet a hibás.
Miért nem gondolkodol egy kicsit, mielőtt leírsz valamit?
Ennek az elbírálása nem érzelmi alapon történik.

Nagyon sajnálom az ikreket. Nagyon rövid életet adott nekik a teremtő. Öszinte részvétem.
Nagy érzelmed csak a kutyák csaholásáig juttatott el, a részvétnyilvánításig nem.Ez a hozzászólás 1 alkalommal volt szerkesztve. Utolsó módosítás ideje: 2012.06.29 14:38:34

[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Bene Magdolna (2012.06.22 15:58:03)
 

 

Bene Magdolna

[Hozzászólások száma] 2049 [Összpontszám] -3065 [Sikeresség] -150

hozzászóló

Egyetértek, szerintem is elsősorban az autó vezetőjét lehet felelőssé tenni.
Ehhez képest mellékesek a körülmények. Elképesztő, mi mindent állítanak mentség ként némelyek. (Pl. a napot?)

Meghalt az a három hónapos kislány, akit ikertestvérével együtt Érden gázolt el egy nő, hétfőn este. A másik kisbaba már a baleset napján meghalt. A Tények által megkeresett szakértő azt mondja, azon a szakaszon, ahol a gázolás történt, abban a napszakban maximum 20-szal lehet biztonságosan menni. A lenyugvó nap ugyanis teljesen elvakítja a sofőröket. Hogy a nő mennyivel ment, illetve, hogy a szülők hibáztak-e, amikor a gyerekeket az úton tolták, még vizsgálja a rendőrség.


Több helyen a babakocsit toló szülőket ugyan olyan felelősnek mérték, mint a gázolót.
Nem az az egyetlen keskeny járda, ahol gyalogosan nem lehet közlekedni. Pl. faluhelyen, ahol a családi házak mentén nem kerékpár út van, szinte lehetetlen gyerek nélkül is elhaladni. Az udvaron tartott kutyák ugatva ugrálnak sok helyen a kerítésnek, s pont gyerekfej magasságban fröcsög a nyáluk mikor csaholnak. Több mint kellemetlen elmenni mellettük.

[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Prof. Erdei Mihály (2004.01.28 12:29:09)
 

 

Tóth Tibor 0014

[Hozzászólások száma] 2 [Összpontszám] 0 [Sikeresség] 0

hozzászóló

Igen, igazad van, nagyon sok ellentmondás van az idevonatkozó szabályozásban (is). Erre szeretném felhívni a figyelmet ennek a topiknak a létrehozásával.
[Válasz] [Idézet]
 

 

Id. Berecz Norbert

[Hozzászólások száma] 3002 [Összpontszám] 945 [Sikeresség] 31

hozzászóló

Helyesbítés!
A szakértőnek csak 25 000 Ft-ot ér.
Nekem meg legalább annyit, mint azt előzőleg írtam (25 0000 Ft) helytelenül.
[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Id. Berecz Norbert (2010.07.02 17:47:34)
 

 

Id. Berecz Norbert

[Hozzászólások száma] 3002 [Összpontszám] 945 [Sikeresség] 31

hozzászóló

Kedves Tóth Tibor!
Örülök, hogy létrehoztad ezt a topicot, mert számomra is érdekfeszítő ez a téma.
Az előző olvasható reagálásom után írtam még a témával kapcsolatban, de a rendszer kijelentkeztetett, az újbóli beljelentkezés után gondolataim, nem láthatóak.
Miért is kívánnám, hogy látszódjanak a gondolatok?
Miért is tudnának dönteni a hatóságok egyértelműen olyan kérdésekben nálunk, hogy e nagy világban valahol kitalálták a segédmotor kerékpárnak azt a fajtáját, ami négy keréken fut és kormánykerékkel vezethető.
Nálunk a hatóságok ezt nem is tudom, hogy igazán be tudnák sorolni, hogy mi is lehet ez a csoda?
Csoda?
Máshol már vállalkozásokban használják, zökkenőmentesen rakodhatnak a háztartások egy kis lim-lom ide-oda hurcolgatásában, mert ugye a segédmotoros kis teherautók nagyon sok szállítási igényt ki tudnak elégíteni a háztartásokban is. De nálunk évekig megy az engedélyezési eljárás, hogy hova sorolhatnák be ezen igen-igen hasznos praktikus járműveket.
Aztán itt a bukósisak. Nem tartom rossznak, de a segédmotoros kerékpár e nélkül nem vezethető, még 40 km/h sebesség alatt sem. A bicikliknék pedig csak 50 fölött kötelező. Röhely az egész.
Na majd még jövök!
Üdv: BN
[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Tóth Tibor 0014 (2010.07.02 10:17:54)
 

 

Id. Berecz Norbert

[Hozzászólások száma] 3002 [Összpontszám] 945 [Sikeresség] 31

hozzászóló

Szívem imádottja volt egy Jawa Babetta Luxus Moped (a neve volt ez, talán azért, mert az előző változatához képest tényleg luxus volt vele utazni) amíg kb. 3 évvel ezelőtt zárt helyről el nem lopták azon egyedek, akiknek a beilleszkedéséért a társadalom mindent megpróbál megtenni. 3 év elteltével megfenyegetve meghívtak az ügyben tanúnak. Szóval, ha nem megyek el, akkor előállítanak, 450 Ft-ot fizetek kilométerenként és megbűntetnek. Nem elég bűntetés az, hogy ellopták?
50 000 Ft-ra taksáltam a káromat, de a szakértőnek csak 25 0000 Ft-ot ér.
Az nincs beszámolva, hogy azon a nyáron kicseréltem a fő alkatrészeket, hogy sose hagyott cserben, hogy nem voltam időhöz kötve a kertben, hogy kényelmesebb volt azzal cipekedni, hogy ráültem és pillanatok alatt ott lehettem vele, ahol csak akartam.
Az sem érdekes, hogy a szakértő által megállapított összegért biciklit nem kapok.
A rab ruhában láncravert egyedeket többen tartották őrizve, mint ahányan voltak.
Ígéretet tettek, hogy kifizetik a 25 000 Ft-ot.
Ám legyen, de mikor? Szabadulásuk után?
De térjünk a tárgyra. Hát még milyen probléma van a segédmotoros kerékpárként üzemeltethető 4 keréken futó kormánykerékkel ellátott szerkezetekkel. Nálunk ezeket sem tudják igazán beilleszteni a hatóságok a rendszerbe. A merevség áldozatai vagyunk nagyon sokan. Merevség az is, hogy akitől elloptak valamit és ez bizonyított is, a szakértő által megállapított összeg megtérítésére sincs semmi esély. Az már más kérdés, hogy volt egy használható mopedem, de azóta nem tellett másikra.
[Válasz] [Idézet]
 

 

Tóth Tibor 0014

[Hozzászólások száma] 2 [Összpontszám] 0 [Sikeresség] 0

hozzászóló

Néhány kirívóan ostoba szabály a segédmotoros kerékpárokra.

1.
Már lassan a szemem sem rebben az olyan orbitális marhaságoktól sem amelyek egyes törvényekből köszönnek vissza. A legújabb kiválóság pl., hogy a kerékpárral 50 km/ó a maximális sebesség országúton sisakkal, amíg egy komolyabb robogóval, komoly bukósisakkal is csak 40 km/ó. Vajon mitől biztonságosabb gyorsabban biciklizni egy kerékpáros fejfedővel mint robogózni egy komoly bukósisakkal? Avagy miért nem mehet egy kismotor 50 km/ó-val?

2.
A mai napig képtelenek rendet tenni még a fogalmak meghatározásában is. Segéd motoros kerékpárról beszélünk, ami még senkinek (?) sem tűnt fel, ahogy a nevében is benne van, olyan KERÉKPÁRRÓL van szó amelyet egy segéd motor segít hajtani. Ma már egyre több ilyen biciklit lehet kapni, sőt már robogó formájút is, amelyet villamos (segéd) motor segít hajtani. Persze van/volt olyan is amelyet robbanó motorral szereltek fel. Teccik tudni, ez lenne a segéd motoros kerékpár. NEM PEDIG EGY ROBOGÓ vagy kismotor, amelyet 50 cm3-es motor hajt, kb 4 KW teljesítményű, akár 80-100 km/ó sebességre és 2 személy szállítására is képes. Meddig kell még biciklinek hívni és aszerint kezelni a kismotorokat?

3.
Az 50 cm3-es motorral szerelt kismotorokat csak úgy lehet forgalomba hozni, hogy önerejéből nem képes 45 km/ó-nál nagyobb sebességre. Ez mindenféle "trükkökre" sarkallja a gyártókat, fojtásokat tesznek a kismotor hajtásláncának legkülönbféle helyeire. Amit aztán később szinte mindenki eltávolíttat. Érdekes elképzelés a törvényhozó részéről, ugyanis még nem hallottam olyan személygépkocsikról, teherautókról, buszokról, kerékpárokról stb. ahol be lenne korlátozva a kresz szerinti maximális sebességre a jármű. Vajon mi indokolja ezt a kismotoroknál?

4.
Európa több országában B kategóriás jogosítvánnyal vezetni lehet a 125 cm3-t nem meghaladó motorkerékpárokat is. Nálunk mikor lehetséges ez?

5.
Robogók rendszámmal vagy anélkül. Kell vagy nem kell azonosító a kismotorokra?
[Válasz] [Idézet]
 

 

Balog Jenő Vilmos

[Hozzászólások száma] 740 [Összpontszám] 118 [Sikeresség] 16

hozzászóló

Kedves Zsigmond!
Szerintem is nagyon kevés a rendörjárör, még hozzá a gyalogos, sétálgató.
Most mindenki azt szeretné, ha a feneke alatt szuper márkáju gépkocsi lenne!
Az ötvenes években nagy tiszteletet vívott ki magának a szöröswanderer. Még a legvadabb gazembernek is inába szállt a bátorsága, ha meghallotta, hogy közeledik a szöröswanderer.
A gengből azonnal ministráns fiú lett, pláne, amikor meglátte ki ül a nyeregben.
Most kellene az uraknak rangrajtve lesétálni az aluljáróba, hiszem, hogy nem érne idöben a nyilvános wc-re.
[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Pap Zsigmond (2008.01.02 13:12:17)
 

 

Pap Zsigmond

[Hozzászólások száma] 2679 [Összpontszám] 1048 [Sikeresség] 39

hozzászóló

Kedves Jenő!

Kívánom, hogy ennél nagyobb bajod sose legyen. Mégis egy dolgot elnéztem Rustyák doktor beírásából. Konkrétan, hogy miért nincs elég rendőr az utakon?

Amikor a rendőrvezetőségváltó nagycirkusz volt, az új főkapitány az érintett kerületek polgármestereivel és kapitányaival végigsétált a Nyugati téri aluljárón, s bizonyította, hogy teljes rend uralkodik, nincsenek ott a közlekedést gátló hajléktalanok, prostik, stricik és más bűnözők. Na, nem is volt, mert előtte a rendőrök szétkergették őket, de amikor a látogatásnak vége volt, a régi hagyományoknak megfelelően már szó sem volt arról, hogy az aluljáróban rend legyen és közlekedni lehessen. Jelenleg a Nyugati téri üzletek, éttermek próbálnak meg pénzt összedobni a rendőröknek, hogy tartsák "tisztán" az aluljárót. Vagyis azért akarnak fizetni, hogy végezzék el a munkájukat, amit már közpénzből is fizetnek.

Vagy itt volt a Szilveszteri durrogtatás. Már karácsonykor akkora robbanások rázták meg lakótelepünk házait, hogy az üvegek majd betörtek. 20 percenként robbant egész éjszaka egy-egy -állítólag tiltott - petárda. Csak rendőr nem volt, aki a rendelkezésnek érvényt szerzett volna. A polgáróröket is csak akkor látjuk, ha kunyerálni jönnek támogatásért, aztán eltűnnek, mint az a bizonyos szürke szamár a ködben.
Aztán azt még tippelni sem merem, hogy ki volt az a marha, aki a petárdák tiltása mellé a tüzijátékokat engedélyezte. Mert hát ez legalább ugyanolyan veszélyes, mint a petárda, ha ugyan nem veszélyesebb.
Szóval okos törvények és sokkal több rendőr kellene az utakra, az utcákra!
[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Balog Jenő Vilmos (2008.01.02 11:14:28)
 

 

Balog Jenő Vilmos

[Hozzászólások száma] 740 [Összpontszám] 118 [Sikeresség] 16

hozzászóló

B.U.É.K.
Kedves Zsigmond!
A méreg esz meg veled!
Ismételten igazat kell, hogy adjak neked!
Igazad van!
Az eszeveszetten rohanó vezetők miatt bizony szükség van a fekvő rendörre, és még számtalan egyébb ok miatt!
Az ellenvetések, itt, ott gyerekesek, komolytalanok!
Igaz a járört egyáltalán nem pótolják, de olcsóbbak is lényegesen, nincs havi fizetésűk, kevesebb ruha kell nekik, és csak a szükséges mértékben verekszenek.
Talán a "kabátot" kellene gyakrabban cserélni rajtuk, mert nekem sem esik jól, hogy, ha figyelmetlenűl hajtok rá felüti a tokeimet.
Én okos találmánynak tartom.
üdv: jenő.
[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Pap Zsigmond (2008.01.01 18:57:55)
 

 

Pap Zsigmond

[Hozzászólások száma] 2679 [Összpontszám] 1048 [Sikeresség] 39

hozzászóló

Tisztelt Rustyák Doktor!

Önnek teljesen igaza vcan abban, hogy a fekvőrendőrök lassítják a mentők sebességét.
Én mégis arra kérném Önt, hogy gondoljuk át, hogy milyen célt szolgál a fekvőrendőr!
Ilyen alkalmatosságokat olyan helyekre tesznek, ahol gyermekek úton való felbukkanása lehetséges, esetleg más okból okoznak veszélyt a nagy sebességgel száguldó autók. Az átlagember szereti, ha ott, ahol semerre nincs gyalogátkelőhely, de ha van, akkor sem veszik figyelembe az autósok, a néhány méteres úton néhány percen belül át tudna kelni. Mivel ezt másképpen nem lehet elérni, így marad az a megoldás, melyet nem ebben az országban találtak ki és alkalmaztrak először - a fekvőrendőr. Én már nem közlekedek az utakon, de amíg -másokhoz hasonlóan- én is közlekedtem és lehetetlen volt átkelni egy kétsávos út túloldalára, magam nagyon is keveseltem a fekvőrendőrök számát.
Ha Ön azt állítja, hogy a mentőkésések egyetlen oka a fekvőrendőrök léte, akkor nem mond igazat. Ez a mentőket késleltetők sorában nincs az első 30 ok között.
Ami a járműrongálást illeti, ebben Önnek igaza van. A fekvőrendőröket is korszerüsíteni kellene, nem az utcakövekből kiépített és a nagytömegű teherforgalom által deformált szörnyűségek állnak az úton, léteznek már fémből készült kisebb emelkedésű eszközök, melyek még lassításra késztetnek, de nem rongálják meg az autót - ha a gépkocsi vezetője hajlandó tudomásul venni, hogy bármennyire sürgős is a haladás, itt nem lehet gyorsan menni. És ez bizony vonatkozik a mentőautókra is, mert az sem lenne jó, ha éppen ők okoznának balesetet!
[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Dr. Rustyák János (2008.01.01 18:35:12)
 

 

Dr. Rustyák János

[Hozzászólások száma] 71 [Összpontszám] 1 [Sikeresség] 1

hozzászóló

Két éve talán, amikor itt a fórumon szóvá tettem az un. fekvőrendőrők "osztódással" való szaporodását. Felvetésem eltűnt.
Azóta több a mentőautó, és hála Istennek több a várandós kismama.
Panaszukat mondom, amit senki nem hallgat meg.
A fekvőrendőr lassítja a mentőautó sebességét. Ha nem, akkor a beteg feldobódik, majd visszaesik az ágyon. Feleségem tapasztalata. Csak az orvos kapott pénzt, a mentőgk. vezetője nem, ezért "megdobálták".
A kismamák hasában a magzat hatalmasat üt a hasukra, amitől hánynak.
A lassabban közlekedő autóban rosszabbul ég el az üzemanyag, nagyobb a bűz, rosszabb a levegő.
Kinek jó ez a fekvőrendőr? Amelyekre nincs szabvány. Kialakításuk tetszőleges, rongálják a fentieken túl a járművet. Az enyémet és másokét.
Az egész fekvő rendőr ügy mögött korrupciót sejtek.
Választ várok az illetékestől.
[Válasz] [Idézet]
 

 

Id. Bocskai Lajos

[Hozzászólások száma] 2795 [Összpontszám] 2414 [Sikeresség] 86

hozzászóló

Node Dezső !

Képzeld, ha 20-órától zárnák le a nevezett útvonalat a Kossuth téren kéne szegény Bushnak landolni....a zászlórúd rohadtul útban van...persze ha volna egy rende kis hidroplánja, a plusz 600 meg taxizna....?!
[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Komlósi Dezső (2006.06.20 21:53:52)
 

 

Kovács Pál István

[Hozzászólások száma] 155 [Összpontszám] 124 [Sikeresség] 80

hozzászóló
Offline

Kedves Géza!

Te mindig olyan remek (elfelejtett) topicokat ásol elő, hogy az már művészet.

De köszönet érte!

Ebből kifolyólag tennék egy közhasznú felajánlást:
mivel futáripari szolgáltató vagyok és jó esetben két pont között mi néha öt menekülőút-változatot is ismerünk, egy-két nappal a tervezett út előtt, ha valaki megírja, honnan hova menne(időponttal), adok neki egy nyerő útvonalat.

Megj.: A szerzők a tévedés jogát fenntartják maguknak!

Üdvözlettel: Paja

U.i.: Ó, azok a csodás dombocskák és völgyecskék!
[Válasz] [Idézet]  Előzmény: Schreiber Géza (2006.05.06 19:23:33)
 
[Válasz]
Ugrás: